пʼятницю, 7 серпня 2015 р.

"Українець у Європі, європеєць в Україні"

7 серпня 2015 року минає 196 років із дня народження відомого письменника, ученого, літературного критика, перекладача, фольклориста, етнографа, публіциста, мовознавця, редактора і видавця Пантелеймона Куліша.

Хоч дата, як-то кажуть, не кругла, але згадати його ім'я варто, особливо у наш час, коли так багато говоримо про патріотизм. Постать Пантелеймона Куліша сприймається багатьма неоднозначно, але, напевно, усі погодяться, що життя цієї людини - взірець справжнього патріотизму.
Свого часу український літературознавець Євген Нахлік зазначив, що "Куліш - це полум'яний патріот України, несхитний борець за збереження і самобутність українського народу, його прадідівських звичаїв і традицій, за нове красне письменство..." Важко не погодитися з цими словами, адже "невгамовний Панько" не словом, а ділом щоразу доводив своє прагнення вивести український народ на широку дорогу світового культурного поступу. Завдячуючи Пантелеймону Кулішу, ми сьогодні читаємо українською мовою Біблію, переклад якої він здійснив разом із І. Нечуєм-Левицьким та І. Пулюєм. 
"Кулішівка" - фонетичний правопис
Знову ж таки, дякуючи письменнику, ми користуємося нині його "кулішівкою", яка зазнала лише незначних змін.
П. Куліш першим почав писати українською мовою наукові праці. Його поетичні та прозові твори - свідчення того, що він - "могучий майстер української мови".
Як бачимо, щоб бути патріотом, не обов'язково кричати про це, а варто лише працювати, наполегливо здійснюючи свої мрії в ім'я Батьківщини.

Немає коментарів:

Дописати коментар