субота, 7 листопада 2015 р.

Пересопниця

Напередодні Дня української писемності та мови наші п'ятикласники побували в культурно-археологічному центрі "Пересопниця", де в ХVІ столітті була створена визначна рукописна пам'ятка староукраїнської літературної мови і мистецтва - Пересопницьке Євангеліє.  Ця Першокнига унікальна в тому, що її було перекладено  простою мовою, дуже близькою до народної. Це був перший повний переклад Святого Письма із староболгарської мови на давньоукраїнську.

За своїм мистецьким оформленням цій Книзі немає рівних, тому вона завжди привертала увагу багатьох науковців, культурних та історичних діячів. Поклонився Пересопницькому Євангелію і Тарас Шевченко, перебуваючи у Переяславі як співробітник Археографічної комісії: у своєму звіті він відзначив вишукане і розкішне оздоблення Першокниги, а також те, що вона написана "малороссийским наречием 1556 года". Сьогодні ця духовна святиня українського народу набула значення політичного символу нації, адже на Пересопницькому Євангелії під час інавгурації присягають Президенти України.
Також діти дізналися про давню історію княжої столиці Х-ХІІІ ст. Пересопницю, що була удільним князівством  Київської Русі та Галицько-Волинської держави, побачили "Княже місто" на території музею-скансену.





Немає коментарів:

Дописати коментар