неділя, 4 жовтня 2015 р.

Вітаю з перемогою !

З 28 по 30 вересня в Києві пройшов фінальний етап Всеукраїнського літературного конкурсу «Розкрилля душі», організаторами якого були Міністерство освіти і науки України, Національна академія наук України і Національний центр «Мала академія наук України». Цього року змагання було присвячене 85-річчю від дня народження Ліни Костенко. 
Конкурс відбувався у два етапи. На першому, відбірному, експертне журі, до участі в якому були залучені науково-педагогічні працівники п’яти провідних вишів столиці і члени Національної спілки письменників України, визначило переможців у двох номінаціях – «Дослідницька робота» (дослідження творчості поетеси) і «Літературна творчість» (вірш, нарис, есе). 
Слід зазначити, що до участі у фінальному етапі конкурсу була запрошена і наша учениця – одинадцятикласниця Нечаєва Марта. 

Відкриття конкурсу відбувалося в Національній кіностудії імені О. Довженка, де розташований Центр науки і мистецтв «DIYA» НЦ «МАНУ». Цей арт-майданчик поступово стає одним з осередків культурно-мистецького й освітянського середовища столиці. І цього разу конкурсанти мали можливість ознайомитися з музично-поетичною виставою «Інкрустації» – талановитою інтерпретацією творів Ліни Костенко у виконанні народної артистки України Лідії Вовкун і з музичним супроводом вокального дуету заслужених артисток України Лесі і Галини Тельнюк.



Наступного дня на базі Всеукраїнського профільного табору «Юннат» відбувався захист дослідницьких і творчих робіт за номінаціями конкурсу. Цикл поезій «З надією на зцілення», який Марта презентувала на фінальному етапі, був визнаний як найкращий у номінації «Літературна творчість». За роботу наша учениця отримала 98 балів зі 100 можливих. Диплом І ступеня Марті вручали секретар Національної спілки письменників України по роботі з молодими авторами, голова журі конкурсу Олеся Мудрак-Ковалів та директор НЦ «МАНУ» Оксен Лісовий.  



А вже в останній день конкурсу його учасники разом зі своїми наставниками завітали до Національного музею Тараса Шевченка, де знайомилися з художньою і літературною творчістю Кобзаря. Тут обдарованій молоді лекцію з історії літератури прочитав відомий український письменник і літературознавець, генеральний директор музею Дмитро Стус. 


Завершився святковий для молоді день музичним спілкуванням з кобзарем Тарасом Компаніченком. Лідер гурту «Хорея Козацька» розповідав про різні історичні епохи – героїчні, трагічні і славетні події в житті українського народу – і підкріплював свою оповідь яскравим виконанням кожної пісні, думи, балади. 


Долинути серцем, розумом і душею до тих часів, пізнати і прийняти подвиги національних героїв і справжніх особистостей, доторкнутися до істини завдяки майстерності кобзаря та набутим знанням під час конкурсних змагань – саме це змогли відчути учасники конкурсу перед поїздкою додому.


Детальніше про цю новину можна прочитати тут.

Немає коментарів:

Дописати коментар