вівторок, 8 вересня 2015 р.

Чи є щось важливіше за королів?

Граматика повеліває навіть королями.
                                                                                                                                     Ж.-Б. Мольєр 

8 вересня у світі відзначається Міжнародний день грамотності. Учні нашого класу також долучилися до проведення цього дня, аби нагадати усім, що бути грамотними у наш час не лише необхідно, а навіть престижно. Діти взяли участь в Art-street проекті "У країні Грамотності". Вони намалювали казкову країну, де усім повеліває Грамотність, і з великою охотою розповіли друзям та учителям   історію своєї країни.


Для допитливих. 


Всесвітній  день грамотності було започатковано  Організацією Об’єднаних Націй більше трьох десятків років тому. Відзначається він з 1976 р. за рішенням Генеральної асамблеї ЮНЕСКО. Населення Землі сягнуло шести мільярдів і продовжує рости високими темпами, особливо за рахунок країн „третього світу”. Проте майже одна шоста від загалу землян неграмотні:  це вражаюча цифра  –  860 мільйонів! З них – 100 мільйонів дітей, які ніколи не сиділи за партами, не тримали в руках книгу, не лічили зірок у небі та, найстрашніше, залишилися на узбіччі цивілізації. Найвищий рівень безграмотності в Буркіна-Фасо: близько 87% дорослого населення не можуть читати і писати. На 2 та 3 місцях  Нігерія (86%) і Малі (81%).
І хоча з грамотністю у нас все нібито добре, проте  багато хто  періодично спілкується чи пише неправильно. І це, мабуть, не через те, що погано вчилися в школі, а тому, що правила граматики  забуваються. Зрештою, й  Інтернет долучився до цього процесу:  мова користувачів мережі стала специфічною.  В Інтернеті  пишуть з помилками, всіляко скорочують і видозмінюють слова, вважаючи це нормою. Але це неприпустимо ні в діловому листуванні, ні в журналістиці, ні у живому спілкуванні.  І ті, хто не байдужий до такого безладдя у своєму мовленні, повинен дбати,  щоб мова залишалася  чистою, живою та грамотною. Допоможуть Вам у цьому нещодавно створені мовознавчі сайти «Мова – ДНК нації» та «Чиста мова». Там ви знайдете цікаві вправи, оригінальні ілюстрації і корисні статті, з допомогою яких пригадаєте  основні правила правопису, вивчите нові фразеологізми, навчитеся правильно наголошувати слова і позбудетеся суржику. 

Немає коментарів:

Дописати коментар