четвер, 23 квітня 2015 р.

Суржик – метафізична модель духовних бомжів



«Чимало скарбниць у світі відкривається, як Сезам казкового Алі-Баби, словесним ключем», – сказав американський актор Пол Ван-Дайк, а Наполеон твердив: «Хто не вміє говорити, кар’єру не зробить». Чи дійсно слово володіє такою великою силою? На це питання шукали відповідь учні 10-Б класу на уроці української мови, вивчаючи тему «Лексичні норми – використання слів у властивому їм значенні».
На уроці  школярі презентували проекти, над якими працювали напередодні. Кичан Анастасія та Корнійчук Тетяна дослідили найтиповіші порушення лексичних норм у мовленні однокласників, батьків, учителів. Бабич Вікторія та Абрамович Ірина підгледіли мовленнєві помилки в оголошеннях, рекламних вивісках,  які  часто можна зустріти на наших вулицях. Дівчата запропонували своїм однокласникам виправити ці помилки і записати до своїх зошитів правильний текст оголошень. Савчук Дмитро розповів про те, як бережуть чистоту мови в інших країнах, зокрема в Польщі, Чехії, Франції.
Учитель української мови Саприкіна Наталія Олександрівна ознайомила своїх учнів із мультимедійним проектом «Мова – ДНК нації», який був створений у 2014 році для тих, хто хоче вдосконалити своє мовлення. Учитель запропонувала своїм школярам проілюструвати найпоширеніші випадки вживання суржику. Створюючи власні малюнки про Лепетуна, головного героя вищезгаданого сайту, десятикласники вказали ті мовленнєві помилки, які найчастіше зустрічаються у щоденному мовленні.
Наприкінці уроку учні висловилися щодо порушеної проблеми і погодилися з думкою сучасного письменника Юрія Винничука, що «суржик – це мова для убогих, метафізична модель духовних бомжів», а тому обов’язково будуть працювати над удосконаленням власного мовлення.

Немає коментарів:

Дописати коментар